Supergoda frallor som jäser en enda gång

30.07.2023
När jag bakar bröd vill jag ha ett enkelt bröd att baka. Inget bröd med fyrtioelva ingredienser och som kräver lång jästid. Glädjen är därför stor över mina mumsiga frallor som hela familjen älskar och som dessutom bara jäser en gång och som endast görs på fem ingredienser. Grundreceptet är från Lindas bakskola men jag brukar byta ut lite av vetemjölet mot andra mjölsorter. 
Ingredienser till ca små 18 fallor
  • 50 g jäst 
  • 8 dl fingervarmt vatten 
  • 1-2 tsk salt 
  • 4 msk rapsolja
  • ca 16 dl vetemjöl (går att byta ut ex. ca 4 dl vetamjöl till 4 dl havregryn, rågsikt, rågmjöl eller grahamsmjöl)
  • Om du vill kan du även ta i ex. 1 dl riven morot eller palsternacka 

Gör så här

  1. Smula ner jästen i en bunke. Tillsätt vattnet och rör om tills jästen lösts upp.
  2. Tillsätt salt, rapsoljan och blanda om.
  3. Häll i mjölet. Byt gärna ut ca 4 dl mot annan mjölsort eller havregryn. Beroende på vad du tar i för mjölsort kan det behövas lite mer vetemjöl. Degen skall vara kladdig men ändå hålla ihop så den går att arbeta med. Alltså inte vara flytande vätska utan bli en riktig deg. 
  4. Häll ut brödet på mjölat bakbord. Dela degen i ca 18 små "slarviga" bitar med en degskrapa, eller i valfri storlek. Viktigt bara att bitarna är i ungefär samma storlek på plåten. 
  5. Lägg varje slarvig bit på en plåt med bakplåtspapper, brukar bli lagom med två plåtar med 9 bitar/plåt. Lägg biten på plåten och få snabbt ihop degklumpen till en slarvig rund kladdig fralla. Mjöla degskrapan så går det lättare om degen är väldigt kladdig.
  6. Lägg över en bakhandduk och låt brödet jäsa i ca 40 minuter. Sätt ugnen på 250 grader. 
  7. Grädda bröden mitt i ugnen i 12-14 minuter. Brödet är färdigt när ytan fått ljusbrun färg. 
  8. Ät bröden nybakta till nybryggt kaffe eller låt svalna under en bakhandduk innan du lägger brödet i brödlåda eller fryser in.