Superenkel tomatsås
Koka din egna tomatsås
Denna tomatsås innehåller enkla och vanliga ingredienser som du har hemma. Du behöver heller inte lägga tid på att ta bort skalet på tomaterna. Dessutom behöver du inga flashiga maskiner. Det enda du behöver är:
- En stor gryta eller kastrull. Min rymmer 10 liter.
- En träslev. Om du använder en plastslev kan den bli missfärgad av tomatsåsen.
- En stavmixer. Är den av plast se till att snabbt diska av den efter användning för att undvika missfärgningar.
- Fryspåsar. Lägg pengar på extra bra fryspåsar. Det finns inget som är så frustrerande som fryspåsar som går sönder när du hällt i flytande innehåll.... Tro mig, jag vet!
Ingredienser till ca 8 portioner.
- 1 kg tomater
- 2 stora gula lökar
- 3 vitlöksklyftor
- 1 msk färsk/1 tsk torkad rosmarin
- 1 msk färsk/1 tsk torkad timjan
- 1 msk färsk/1 tsk torkad oregano
- 3/4 dl olivolja/matolja
- 3 msk tomatpuré (altnativt 3 msk heinz chilisås om du vill ha lite hetta)
- Salt & papper efter tycke och smak
Gör så här
- Skala och finhacka löken och vitlöken.
- Hacka färska kryddorna rosmarin, timjan och oregano. Du kan givetvis ta andra kryddor också.
- Fräs löken och örterna mjuka i hälften av oljan ca 5 minuter under omrörning i en stor gryta/kastrull.
- Tillsätt tomatpurén/chilisåsen i lökfräset och fräs lite till. Dra sedan av gryta/kastrullen från plattan.
- Häll i tomaterna och tillsätt resten av olivoljan. Mixa med stavmixer till en slät sås.
- Ta tillbaka grytan/kastrullen på spisen och sjud sakta ca 25 minuter. Smaka av med salt och peppar.
När tomatsåsen är färdig kan den eventuellt behöva mixas lite till om det fortfarande finns tomatbitar kvar. Men du kan givetvis ha den precis som den är, om du gillar bitar i tomatsåsen. Låt tomatsåsen svalna innan du häller upp den i fryspåsar i lagom stora portioner, ca 2-3 dl/påse. Märk med frystejp med innehåll, hur mycket och när den är gjord. Vill du inte frysa tomatsåsen kan du spara den i kylskåpet i ca en vecka. Här nedan kan du i bilder följa tillvägagångssättet.