Lyxiga kladdkaksmuffins

14.07.2024

Ska du bjuda på riktigt mumsigt 11-fika eller ta med lyxigt fika till utflykten? Dessa kladdiga kladdkaksmuffinsarna är försvinnande goda. Går även att servera till kalaset. Festa till muffinsarna med en klick grädde eller färska bär. 

Ingredienser till ca 16 muffins

  • 50 g smör
  • 2 ägg (tre ägg om det är mindre storlek på äggen)
  • 3 dl strösocker
  • 1 tsk vaniljsocker
  • 1,5 dl matolja
  • 1 dl ljus sirap
  • 1 dl kakao
  • 1 krm salt
  • 2 dl vetemjöl
  • 1 tsk bakpulver
  • 100 g mörk bakchoklad 

Gör så här!

  1. Sätt ugnen på 175 grader.
  2. Vispa ägg och socker poröst, vispa gärna lite extra så det blir riktigt fluffigt.
  3. Smält smöret i en kastrull och blanda sedan i matolja och sirap. Häll allt i äggsmeten. 
  4. Häll i de torra ingredienserna och blanda runt för extra fluffig smet.
  5. Smält bakchokladen i vattenbad eller i micron. Häll i smeten och blanda försiktigt runt med en slickepott för att bibehålla fluffigheten i smeten.
  6. Ta vilka muffinsformar du vill, stora eller små. Tänk på att fylla upp endast till hälften i muffinsformen.
  7. Ställ in i mitten av ugnen ca 12 minuter. Känns med en sticka närmast kanten på muffinsen om den är färdiga; blir stickan klippig låt vara några minuter till i ugnen, blir stickan INTE klippig så är muffinsen färdig. DEN SKA VARA KLIPPIG I MITTEN!

Recept hämtat från Lailas Lindholm.