Kalljästa frallor över natten

31.05.2024

Ingredienser till ca 12 frallor

Ingredienser till ca 12 frallor

  • 50 g jäst
  • 3 dl vatten, fingervarmt
  • 2 tsk salt
  • 2 msk rapsolja
  • 6 dl rågsikt
  • 8-10 dl vetemjöl (om du inte har både rågsikt och vetemjöl hemma så kan du använda endast vetemjöl eller rågsikt)

Ingredienser till ca 12 frallor

  • 50 g jäst
  • 3 dl vatten, fingervarmt
  • 2 tsk salt
  • 2 msk rapsolja
  • 6 dl rågsikt
  • 8-10 dl vetemjöl (om du inte har både rågsikt och vetemjöl hemma så kan du använda endast vetemjöl eller rågsikt)

Garnering

  • 1-2 äggula(or)
  • Eventuellt vallmofrön eller havregryn

Gör så här!

  1. Smula ner jästen i en bunke. 

  2. Tillsätt mjölk eller vatten och rör om tills jästen lösts upp. 

  3. Tillsätt salt, rapsolja, rågsikt och vetemjöl, lite i taget. 

  4. Rör ihop allt till en smidig men gärna lite kladdig deg och knåda den i några minuter.

  5. Ställ in bunken i kylskåpet i 8-10 timmar, täck med plastfolie. Gör degen på morgonen för att sedan baka ut på kvällen, alternativt gör degen på kvällen för utbakning på morgonen och få färska frallor till frukost.

  6. Efter kalljäsning i 8-10 timmar sätt ungen på 250 grader. 

  7. Stjälp upp på mjölat bakbord och dela snabbt och lätt degen i ca 12 lika stora bitar. Behöver inte vara runda fina bitar! Du ska INTE arbeta med degen utan bara dela upp i lika stora delar. 

  8. Lägg försiktigt upp frallorna på en plåt med bakplåtspapper. Lämna gärna lite utrymme mellan frallorna då de sväller i ugnen. 

  9. Grädda mitt i ugnen i ca 20 minuter. Låt dem svalna på plåten innan servering. 

Godast att äta som färska frallor till frukost eller som kvällsmacka. Går att frysa efter de svalnat av helt. 

1. Rör ihop degen
1. Rör ihop degen
Efter 8-10 timmar dela snabbt i ca 12 bitar
Efter 8-10 timmar dela snabbt i ca 12 bitar
Lägg med lite utrymme emellan, pensla med ägg
Lägg med lite utrymme emellan, pensla med ägg
In i ugnen i ca 20 minuter
In i ugnen i ca 20 minuter