Fullkornsfrallor

04.11.2023

Frallor som bara jäser en gång

Ingredienser till ca 40 frallor

    • 50 g jäst
    • 1 L vatten, fingervarmt
    • 2 dl mjölk
    • 4 tsk salt
    • 2 msk honung
    • 1  L rågsikt/grahamsmjöl/rågmjöl (välj det som du har hemma)
    • 16 dl vetemjöl

Gör så här!

    1. Blanda vatten och mjölk tills det är fingervarmt. 
    2. Smula jästen i en stor bunke och häll över vätskan.
    3. Rör om så att jästen löser sig.
    4. Tillsätt salt och honung.
    5. Rör ner ex. rågsikt (välj det som du har hemma, det går bra att blanda olika mjölsorter). 
    6. Rör ner vetemjölet lite pö om pö. Ta kanske 2-3 dl vetemjöl åt gången. Tillsätt vetemjöl så degen släpper bunken MEN degen ska vara väldigt lös.
    7. Strö över lite vetemjöl, täck med bakduk och låt degen jäsa 1–1 ½ timme. Eftersom brödet bara jäser en enda gång är jästiden väldigt lång. Passa på att baka något gott fikabröd under tiden.
    8. Sätt ugnen på 250 grader.
    9. Strö ut lite vetemjöl på bakbordet och tippa försiktigt ut den lösa degen.

Obs! Knåda inte för jäsbubblorna ska vara kvar.
    1. Ta fram två ugnsplåt på ca 30x40 cm och klä med bakplåtspapper. 
    2. Ta en degskrapa och dela i frallor. Du behöver inte forma frallorna utan lägg upp dem i en liten hög på bakplåtspappret. Du behöver heller inte oroa dig över storleken, det viktigaste är att alla frallorna håller samma storlek. 
    3. Grädda mitt i ugnen i 8-16 minuter. Beroende på hur storleken på dina frallor tar det olika lång tid i ugnen. Brödet är färdigt när brödet är gyllenbrunt. 
    4. Låt svalna och njut av hembakat bröd! Funkar jättebra att frysa.