Ingredienser till ca 40 frallor
- 1 L rågsikt/grahamsmjöl/rågmjöl (välj det som du har hemma)
Gör så här!
- Blanda vatten och mjölk tills det är fingervarmt.
- Smula jästen i en stor bunke och häll över vätskan.
- Rör om så att jästen löser sig.
- Tillsätt salt och honung.
- Rör ner ex. rågsikt (välj det som du har hemma, det går bra att blanda olika mjölsorter).
- Rör ner vetemjölet lite pö om pö. Ta kanske 2-3 dl vetemjöl åt gången. Tillsätt vetemjöl så degen släpper bunken MEN degen ska vara väldigt lös.
- Strö över lite vetemjöl, täck med bakduk och låt degen jäsa 1–1 ½ timme. Eftersom brödet bara jäser en enda gång är jästiden väldigt lång. Passa på att baka något gott fikabröd under tiden.
- Sätt ugnen på 250 grader.
- Strö ut lite vetemjöl på bakbordet och tippa försiktigt ut den lösa degen.
Obs! Knåda inte för jäsbubblorna ska vara kvar.- Ta fram två ugnsplåt på ca 30x40 cm och klä med bakplåtspapper.
- Ta en degskrapa och dela i frallor. Du behöver inte forma frallorna utan lägg upp dem i en liten hög på bakplåtspappret. Du behöver heller inte oroa dig över storleken, det viktigaste är att alla frallorna håller samma storlek.
- Grädda mitt i ugnen i 8-16 minuter. Beroende på hur storleken på dina frallor tar det olika lång tid i ugnen. Brödet är färdigt när brödet är gyllenbrunt.
- Låt svalna och njut av hembakat bröd! Funkar jättebra att frysa.