Fluffiga frallor i långpanna

14.07.2024

Ingredienser till ca 12 frallor

  • 6 dl vatten eller mjölk
  • 50 g jäst
  • 2 tsk salt
  • 1/2 dl neutral olja
  • 5 dl rågsikt
  • 10–11 dl vetemjöl

Gör så här!

  1. Smula ner jästen i en bunke.

  2. Tillsätt fingervarm mjölk eller vatten och rör om tills jästen lösts upp. (värm till fingervarmt på spisen)

  3. Tillsätt salt, rapsolja, rågsikt och vetemjöl, lite i taget.

  4. Rör ihop allt till en smidig men gärna lite kladdig deg och knåda den i några minuter.

  5. Låt jäsa i ca 40 minuter i en bunke med bakduk över. 

  6. Stjälp upp på mjölat bakbord och dela degen i ca 15 lika stora bitar och rulla till runda frallor. Gör hellre lite mindre delar då frallorna kommer jäsa sig större innan gräddning.

  7. Lägg försiktigt upp frallorna på en plåt med bakplåtspapper. Täck frallorna med en bakduk och låt jäsa i ca 30 minuter. 

  8. Sätt ugnen på 250 grader.

  9. Grädda mitt i ugnen i ca 12-15 minuter. Grädda tills bröden fått en gyllenbrun färg. Låt dem svalna på plåten innan servering.

Godast att äta som färska frallor till frukost eller som kvällsmacka. Går att frysa efter de svalnat av helt.